MVRDV - MVRDV takes a revealing yet intimate approach to 19th-century heritage with glass floor in Paris lingerie store for Etam

MVRDV takes a revealing yet intimate approach to 19th-century heritage with glass floor in Paris lingerie store for Etam

MVRDV has completed a new flagship store in Paris for French lingerie brand Etam, renovating a 19th-century Haussmann building by removing internal barriers and adding a glass floor to allow light to fill the interior. In the design, respect for the historic building and commitment to preservation is combined with an unexpected and unique shopping experience: like the lingerie on display, the store is revealing and intimate at the same time. 

The project occupies a corner site on Boulevard Haussmann directly across from the Galeries Lafayette department store, in one of the prime shopping locations in Paris near the Opera Garnier. MVRDV’s design takes advantage of the building’s wedge-shaped floor plan by stripping back the exterior as much as possible – highlighting the building’s clean classical appearance, allowing plenty of light to enter the Etam store from both sides, and creating large windows for display.

This “stripped down” approach continues to the interior, where the design reveals the original stone structure in an elegantly simple way – removing a part of the entresol floor above and most of the interior walls. The most striking alteration is a glass floor at ground level, which allows light to penetrate to the basement level and makes a visit to Etam’s store a captivating experience as visitors see products and people on the level above or below. This floor is treated with a special film that makes it transparent when viewed at an angle, but clouded when viewed from directly above or below, providing privacy and preventing vertigo for those standing on the glass floor. This creates a direct reference to the lingerie on display; at once revealing and yet respectfully modest.

The basement is accessed by a grand central staircase. These stairs, as well as the flooring of the basement level and the back of the ground level, are finished with a light-coloured wood laid on its end, inspired by the “pavé en bois debout” cobbled streets that were widely used in Paris in the 19th century. The pattern created by this flooring was also developed into the non-slip pattern applied to the glass floor, unifying the two flooring types into a single whole.

“‘Unravelling beauty’ is almost a generic and eternal value that can be learned somehow from the world of lingerie. The revealing – but directional – glassification of the store allows for a delicate balance between transparency and privacy, for intimacy and distance, unravelling the beauty of Haussmann and Etam’s products, users, and visitors”, says MVRDV Founding Partner Winy Maas. “In the stores we design, we often like to try new, unexpected materials and love to play with different types of glass. The Etam flagship store is the first time we have brought these approaches to a building where so much of the existing structure must be maintained.”

"We chose to work with MVRDV and architect Winy Maas for their creative force and their exceptional concepts that are both unusual and innovative – while respecting the architectural heritage of buildings that shape cities”, says Laurent Milchior, CEO of Etam Group. “Winy Maas was able to reassess the space around a central idea: revealing the spectacular volumes and shapes inherited from Haussmann in order to deliver a contemporary vision of a next-generation store. The result is spectacular: a play of transparency, a mix of beautiful raw materials and technical feats – as demonstrated by this glass floor, unique in the world!”

The preservation and modernisation of existing buildings serves as a key sustainability strategy for MVRDV. Renovating buildings avoids the embodied carbon incurred in building a new structure. The approach is also culturally sustainable: preserving heritage ensures cultural continuity, while being open to carefully considered yet bold modifications allows a building to evolve with the times.

One element stands out as a prime example of the project’s simultaneous commitment to preservation and renewal. During the demolition of the building’s interiors, a section of an original wall within the building was uncovered. Although there was no question that this historical element deserved preservation, it also presented a significant obstacle within MVRDV’s open floorplan concept. Taking inspiration from the work of artist Gordon Matta-Clark, the design team worked with stone experts to transform the wall section into a five-tonne pivoting “doorway”, preserving the openness of the store’s floorplan, but always with the option for the historical wall to be simply rotated back into place.

The peninsular urban setting of the store has already been taken advantage of for an event during Paris Fashion Week, in which the store became a stage set and the surrounding sidewalk a runway for the fashion show. For such events, the Haussmannian façade provides a classical backdrop but it also offers a contemporary feeling with its sober and almost invisible additions.

See more of the project here.