MVRDV - MVRDV reveals competition entry for Portland Museum of Art

MVRDV reveals competition entry for Portland Museum of Art

undefined

MVRDV’s shortlisted entry in the competition to design the Portland Museum of Art was revealed on Friday with a community event and the opening of a public exhibition showcasing the designs of the four finalists. MVRDV led a team comprising Simons Architects, Stoss, The Institute for Human Centered Design, Pentagram, Atelier Ten, and DVDL in designing a flexible addition of community spaces, galleries, and more in a way that responds to the PMA’s “Art for All” vision.

The design concept for The Portland Museum of Art’s Campus Unification and Expansion will turn the museum inside out. It opens the museum to the city by inviting the public into the campus and enabling access from all sides. The campus becomes part of the streetscape, the city, and the community. The addition creates a new heart for the campus, a gathering place that solidifies the connection between the current museum and the new wing, between art and people.

With only a light touch, the PMA’s new wing is stitched into the campus with respect for the existing buildings. It becomes a collection of community and museum programmes stacked vertically, each floor with a distinctive use, atmosphere, and appearance. Publicly activated “spill-out spaces” weave around and overlap with these new programmes. They are connected vertically with a public route that juxtaposes adjacencies and cultivates synergies. These interstitial areas give the people of Portland a space for creativity, for display, for gathering, and for all manner of public expression. The new wing promotes exchange between the creative program and the community.

This content is not being displayed because cookies have not been accepted.

As a beacon of the new era for the PMA, the new wing will stand tall in the city. Exposed to all, it will seek attention and invite the city in, to experience, to explore, and to make it a part of their world. Art for all, unpretentious, messy, transparent, expressive, and a continuous work in progress.

The four finalist designs are on display in the lower ground floor of the PMA’s Payson building from now through December 11th. They can also be viewed online here.

The full MVRDV team comprises:

The competition was organised by Dovetail Design Strategists.